Príbeh DFN: Odkaz legendárneho Draculu, z haly a klubu až na zimné štadióny

Čo to vlastne to DFN je? Túto otázku si možno človek položí, keď vníma rôzne formy propagácie blížiaceho sa galavečera. Áno, na prvý pohľad je jasné, že ide o bojové športy. Ale aký príbeh má za sebou organizácia, ktorú založil legendárny banskobystrický bojovník Vladimír „Dracula“ Moravčík?

Legendou sa človek nestane len vďaka mimoriadne úspešnej kariére. Tie najväčšie legendy zanechávajú po sebe odkaz a posúvajú svoje schopnosti a skúsenosti ďalej. Vladimír Moravčík ešte ako aktívny, no už svetovými titulmi ovenčený bojovník založil Dracula Gym a následne zorganizoval prvý turnaj bojových športov pod názvom Dracula Fight Night. Na galavečeroch DFN sme mohli byť svedkami, z drvivej väčšiny, zápasov v thajskom boxe. Zopár bojov sa odohralo aj v disciplíne K1 a zmiešaných bojových športoch (MMA – mixed martial arts) v ringu.

„Prvotná myšlienka bola hlavne možnosť pre zápasníkov, aby rástli na Slovensku a mohli sa ďalej posúvať do sveta. Takisto bolo cieľom vybudovať tu silnú organizáciu v rámci postojových bojových športov, aby sa zápasníci mohli zdokonaľovať,“ priblížil Vladimír „Dracula“ Moravčík.

„Rátalo sa s tým, že Vlado Moravčík bude končiť svoju úspešnú kariéru. Chceli sme nejakým spôsobom nechávať tu jeho odkaz. Dracula Gym a DFN vznikli preto, aby sa mohli vychovávať noví zápasníci, noví športovci. DFN má byť silná stabilná organizácia, ktorá má za úlohu posúvať zápasníkov na svetové pódia. Dracula Gym má byť miestom, kde budeme tých zápasníkov vychovávať,“ doplnil na margo rozdielu medzi organizáciou a klubom, v ktorom sa bojovníci pripravujú, promotér organizácie DFN Vladimír Piperek.

Covidové obdobie v najväčšom bystrickom klube

Prvý zo série galavečerov DFN sa uskutočnil v Športovej hale Dukla na Štiavničkách, a to na jeseň roku 2019. Po úspešnej premiére sa 29. februára 2020, v deň parlamentných volieb, konala na tom istom mieste aj dvojka. To už sme sa vo svete začínali spoznávať so slovom „koronavírus“.

DFN 2 bolo na dlhšie obdobie posledným turnajom, ktorý sprevádzala skvelá atmosféra vo vypredanej hale. Protipandemické opatrenia zabránili tomu, aby si fanúšikovia bojových športov mohli pozrieť DFN 3, a to čo i len prostredníctvom živého prenosu, keďže povolený počet účastníkov podujatia neumožňoval prenos vyrobiť.

Organizácia sa tak v covidovom období presunula do banskobystrického nočného klubu Ministry of Fun, ktorý hostil štvrté, piate aj šieste pokračovanie. Zápasníci bojovali pred minimálnym počtom divákov, organizácia tak vložila úsilie do priamych prenosov, ktoré boli pre mnohých fanúšikov jedinou možnosťou, ako si tvrdé boje v postoji vychutnať.

Ďalším krokom klietka a zimné štadióny

Po návrate do „normálu“ sa organizácia odhodlala učiniť odvážny krok – usporiadať siedmy diel na zimnom štadióne vo Zvolene. Vypredané nebolo, na margo čoho promotér Vladimír Piperek priznal, že na prechod na väčší zimný štadión a mimo Banskej Bystrice bolo ešte priskoro. Rozlúčku Vladimíra Moravčíka, MMA zápas Vlasta Čepa či korunováciu prvého šampióna DFN Radka Roušala však sledovalo vo Zvolene vyše 3-tisíc divákov, čo nemožno brať ako sklamanie.

Novinkou na DFN 7, ktoré sa uskutočnilo v júni, bola klietka, ktorá nahradila ring. Organizátori taktiež vymenili väčšie, boxerské rukavice za malé, MMA rukavice. Trend postojových bojových športov sa uberá práve smerom boja v malých MMA rukaviciach v klietke. Čoraz väčšiu popularitu má samozrejme aj klasické MMA, ktoré je už taktiež neoddeliteľnou súčasťou turnajov DFN.

Práve vo Zvolene sa s mimoriadne úspešnou kariérou rozlúčil Vladimír Moravčík, keď v atraktívnom zápase po dominantom výkone porazil na body súpera z Brazílie. „Dracula“ si užil ovácie aj od bystrických hokejových tribún, a to pred posledným pohronským derby, kde obstaral slávnostné úvodné buly.

Na DFN 8 by už ale organizátori radi zimný štadión vypredali. Ten banskobystrický je predsa len menší, ale modernejší, a hlavne je doma, v Banskej Bystrici, kde organizácia vznikla.

Viacerí bojovníci, ktorí sa predstavia 22. októbra na DFN 8 v banskobystrickej Tipsport aréne žijú príbeh organizácie DFN od jeho začiatku. Veronika Smolková sa už na DFN 1 postavila do zápasu MMA v ringu. V závere septembra pridala k titulu majsterky sveta v amatérskom MMA strikingu aj tituly majsterky Európy v rovnakej disciplíne aj v klasickom MMA, a to v jednej z najväčších svetových amatérskych organizácií GAMMA. Veroniku Smolkovú čaká na bystrickom zimáku premiéra v profesionálnom MMA. Rovnako uvidíme aj jej trénera Richarda Dobrotku, ktorý taktiež vybojoval v Gruzínsku titul majstra Európy. O nedávnych úspechoch reprezentantov banskobystrického Dracula Gymu sa dočítate v tomto článku.

Počas života organizácie sa vykreoval aj prvý šampión organizácie, Čech Radek Roušal, ktorý sa predstavil na všetkých siedmich galavečeroch a chýbať nebude ani na osmičke.

Zdroj: https://bbonline.sk/pribeh-dfn-odkaz-legendarneho-draculu-z-haly-a-klubu-az-na-zimne-stadiony/

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *